ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΟΙΝΟΤΕΧΝΙΑΣ-ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ
“Εξασφαλίστε μια θέση στο μεθυστικό ταξίδι του κρασιού”
O Εκπαιδευτικός Φορέας ΛΥΔΙΑ χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει, πρωτοπορεί και δημιουργεί μια σειρά μαθημάτων που συνδυάζουν θεωρητική και πρακτική εφαρμογή σε θέματα της επιστήμης του κρασιού αλλά και μύησης στην τέχνη της δοκιμασίας του οίνου.
Δίδακτρα:600€ με την πιστοποίηση.
Τo σεμινάριo απευθύνεται:
- σε όλους όσους θα ήθελαν να εκπαιδευτούν στην παραγωγή του κρασιού και της οινογευσιγνωσίας
- σε επαγγελματίες από τον χώρο της εστίασης, του τουρισμού, του εμπορίου, κ.ά., που θέλουν να εμβαθύνουν σε θέματα θεωρίας και ορθής πρακτικής έτσι ώστε να κατανοήσουν τον τρόπο παρασκευής των αμπελοοινικών προϊόντων και να μάθουν να αξιολογούν την ποιότητά τους οργανοληπτικά (γευσιγνωσία)
- σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες οινοποιούς που θα ήθελαν να εκσυγχρονίσουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στην οινοτεχνία, στην καλύτερη διατήρηση και συντήρηση των προϊόντων τους και γενικά να εμβαθύνουν στην όλη παραγωγική διαδικασία
- σε αρχάριους φίλους του κρασιού που θέλουν να μάθουν, να επιλέγουν και να απολαμβάνουν με γνώση και άποψη στην κάβα, το εστιατόριο, το σούπερ μάρκετ, την παρέα, το σπίτι.
Η διδασκαλία του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί από Xημικούς-Οινολόγους απόφοιτοι του Α.Π.Θ., Γεωπόνοι-Αμπελουργοί καθώς και έμπειροι Maitre-Sommelier.
Iστορική αναδρομή στη διάδοση του αμπελιού και της εμφάνισης του κρασιού
Το αμπέλι και το κρασί στην εποχή μας.
Ελληνικές ποικιλίες αμπέλου.
Ξένες ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται στην Ελλάδα.
Το ελληνικό κρασί (Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρος, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Κυκλάδες, Κρήτη, κλπ).
Το κρασί την Ευρώπη (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες).
Το κρασί στον υπόλοιπο κόσμο (ΗΠΑ, Αργεντινή, Χιλή, Βραζιλία Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Αφρική, κλπ).
Χαρακτηριστικά και δυνατότητες των κυριότερων οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου
Καλλιέργεια και ποικιλία του αμπελιού
Υφιστάμενη κατάσταση και προοπτική της αμπελοκαλλιέργειας στον κόσμο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη χώρα μας.
Προϊόντα που προκύπτουν από την αμπελοκαλλιέργεια.
Μορφολογία και ανατομία της αμπέλου.
Ετήσιος κύκλος της αμπέλου.
Βλαστικός κύκλος και κύκλος αναπαραγωγής.
Φυσιολογικές λειτουργίες της αμπέλου.
Συστηματική της αμπέλου.
Υποκείμενα και ποικιλίες της αμπέλου με έμφαση στις ποικιλίες οινοποιίας.
Διαμόρφωση των πρέμνων.
Χειμερινό και θερινά κλαδέματα.
Πολλαπλασιαστικό υλικό της αμπέλου.
Αξιολόγηση του φυσικού περιβάλλοντος.
Εγκατάσταση αμπελώνα.
Καλλιέργεια του εδάφους, αντιμετώπιση ζιζανίων, λίπανση και άρδευση στον αμπελώνα. Πορεία ωρίμανσης και καθορισμός της ημερομηνίας τρυγητο
Παραγωγή του κρασιού
Δομή και σύνθεση σταφυλής, πορεία ωρίμανσης, τεχνολογική ωριμότητα, καθορισμός του χρόνου συγκομιδής των σταφυλών.
Προζυμωτικές διεργασίες στο σταφύλι (αποβοστρύχωση, θλίψη) και τη σταφυλόμαζα.
Μικροβιολογία των ζυμώσεων του οίνου.
Η αλκοολική ζύμωση στους οίνους: παρακολούθηση της εξέλιξης και κατάλληλες παρεμβάσεις για την απόκτηση του μέγιστου του αρώματος και του άριστου του φαινολικού δυναμικού και αποφυγή σφαλμάτων.
Βακτηριακές ζυμώσεις και μικροβιολογικές προσβολές από ανεπιθύμητα βακτήρια οξύνισης: τα γαλακτικά βακτήρια, η μηλογαλακτική ζύμωση και οι ασθένειες των γαλακτικών βακτηρίων στους οίνους, τα οξικά βακτήρια και οι ζυμώσεις-ασθένειες των οξικών βακτηρίων στους οίνους.
Οινοποιήσεις: τεχνολογία και σύγχρονος εξοπλισμός των οινοποιείων για την εφαρμογή της ερυθρής, λευκής και ροζέοινοποίησης, καθώς και των ειδικών οινοποιήσειων: Καμπανίτης οίνος (Champagne), αφρώδεις οίνοι, γλυκοί οίνοι.
Μεταζυμωτικές διεργασίες και παλαίωση του οίνου: ρόλος των δρύινων βαρελιών στην παλαίωση, μετάγγιση, απολάσπωση, τεχνικές διαύγασης, σταθεροποίηση και προετοιμασία του οίνου προς εμφιάλωση.
Αναλύσεις γλεύκους και οίνου (Συγκέντρωση ζαχάρων στα σταφύλια και το γλεύκος: Βαθμός Bé και βαθμός Brix, αλκοολικός τίτλος, ολική οξύτητα, pH, πτητική οξύτητα, κ.ά.)
Τυποποίηση οίνων
Υλικά συσκευασίας και εμφιάλωσης.
Ιδανικές συνθήκες συντήρησης.
Νομοθετική κατάταξη των ελληνικών οίνων.
Η ετικέτα του κρασιού.
Οι σωστές συνθήκες φύλαξης.
Η αγορά του κρασιού.
Η τέχνη της δοκιμασίας του κρασιού
Οι σκοποί και οι δυσκολίες της οινογνωσίας.
Οργανοληπτική αξιολόγηση οίνων (ορισμός, τύποι και μέθοδοι οργανοληπτικής αξιολόγησης, αισθητήρια όργανα αξιολόγησης και προσλαμβανόμενες εντυπώσεις-παραστάσεις).
Το γλωσσάρι του δοκιμαστή.
Εξάσκηση των καταρτιζόμενων στην πρακτική γευσιγνωσία, σχολιασμός των εντυπώσεων, εμπέδωση του εξειδικευμένου λεξιλογίου, αξιολόγηση δειγμάτων οίνου.
Το κρασί στο τραπέζι
Θερμοκρασία σερβιρίσματος.
Αρμονία στη γεύση.
Τυρί και κρασί.
Τα αξεσουάρ του κρασιού.
Προετοιμασία για το σερβίρισμα του κρασιού.
Συνδυασμοί γαστρονομικών δημιουργιών με τα αρώματα και την επίγευση των κρασιών.
Επιπρόσθετα θα πραματοποιηθεί επίσκεψη σε Οινοποιείο της Πιερίας όπου θα διεξαχθεί θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στην οργανοληπτική αξιολόγηση των οίνων με τη δοκιμή διαφόρων τύπου οίνου και την καταγραφή και ερμηνεία της γευστικής αξιολόγησης.