Τυροκόμος

Αν Θέλεις να εξειδικευτείς σε ένα επάγγελμα που σημειώνει σημαντική άνοδο στην χώρα μας, τότε σπούδασε «Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας» στο ΙΙΕΚ ΛΥΔΙΑ και εξασφάλισε το επαγγελματικό σου μέλλον! Ο «Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκόμος» κατέχει όλες τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις, προκειμένου να παρασκευάζει τυριά κάθε είδους, φροντίζοντας καθημερινά να νοστιμεύει τα γεύματά μας. Οι σπουδαστές της ειδικότητας  μέσα από την υψηλού επιπέδου κατάρτιση πάνω στις σύγχρονες τάσεις παραγωγής και επεξεργασίας γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων,  μπορούν να απασχοληθούν στην παραγωγή διαφόρων μορφών τυποποιημένου και μεταποιημένου γάλακτος ή προϊόντα αυτού. Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα σπουδών ο επαγγελματίας Τυροκόμος κατέχει όλες τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις, προκειμένου να παρασκευάζει τυριά κάθε είδους.

Οι απόφοιτοι της ειδικότητας μπορούν να εργαστούν σε:

 • σταθμούς συλλογής
 • εργοστάσια γάλακτος
 • εργοστάσια γιαούρτης – επιδορπίων
 • τυροκομεία
 • ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ξεκινώντας τη δική τους μονάδα παραγωγής
 • Οι εκπαιδευτές μας είναι κορυφαίοι επαγγελματίες του χώρου, με μεγάλη επαγγελματική πορεία στο χώρο της Τεχνολογίας Τροφίμων
 • Δυνατότητα παρακολούθησης εξειδικευμένων σεμιναρίων με προοπτικές εξέλιξης
 • Εξειδίκευση σε όλες τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής τυροκομικών – γαλακτοκομικών προϊόντων
 • Διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση με δυνατότητα εργασίας σε Ελλάδα και εξωτερικό
 • Οι βεβαιώσεις του Ι.Ι.Ε.Κ ΛΥΔΙΑ υπό την αιγίδα του Υπουργείου παιδείας είναι ισότιμες των δημοσίων
 • Δυνατότητα Πρακτικής άσκησης και πρόταση θέσεων σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις για όλους τους σπουδαστές
 • Παροχή δωρεάν σημειώσεων , εκπαιδευτικά εγχειρίδια
 • Δυνατότητα αναβάθμισης πτυχίου

Τα μαθήματα υλοποιούνται από άριστα καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες του είδους:

 1. Παραγωγή και αξιοποίηση γάλακτος
 2. Μικροβιολογία γάλακτος
 3. Εξοπλισμός και Οργάνωση Βιομηχανιών Γάλακτος
 4. Τυροκομία ΙΙ
 5. Υγιεινή και ασφάλεια εργασίας – Προστασία περιβάλλοντος
 6. Οργάνωση Επιχείρησης – Marketing
 7. Τεχνολογία και έλεγχος προϊόντων γάλακτος
 8. Γεωργικές εγκαταστάσεις
 9.  Χημεία γάλακτος
 10. Τεχνολογία γάλακτος
 11. Τυροκομία Ι
 12. Βουτυροκομία
 13. Εξοπλισμός τυροκομείου
 14. Γεωργική οικονομία και πολιτική
 15. Παραγωγή Παραπροϊόντων γάλακτος
 16. Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων
 17. Γεωργική τεχνική
 18. Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα

Το πρόγραμμα σπουδών που ακολουθεί το ΙΕΚ ΛΥΔΙΑ διακρίνεται σε θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος. Διαθέτει σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας για τα θεωρητικά μαθήματα, εργαστήρια Η/Υ και αίθουσες παρουσιάσεων. Μεγάλο ποσοστό των εργαστηριακών μαθημάτων διενεργούνται σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις οι οποίες χρησιμοποιούν τις πιο σύγχρονες μεθόδους. Το πρόγραμμα σπουδών ακολουθείται με συνέπεια και πραγματοποιούνται προγραμματισμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις καθόλη την διάρκεια της φοίτησης , από την αρχή των σπουδών έως την πρακτική εξάσκηση. Οι επισκέψεις γίνονται υπό την εποπτεία πάντα των καθηγητών και διενεργούνται με σκοπό να εμπλουτιστούν οι γνώσεις του σπουδαστή πάνω σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Προτεραιότητα μας να διασφαλίσουμε ένα σίγουρο και γεμάτο επιτυχίες μέλλον για εσάς!

Κατά την διάρκεια της πρακτικής μεριμνούμε να έρθουν οι σπουδαστές σε επαφή με την αγορά εργασίας με τρόπο αποτελεσματικό. Οι επιχειρήσεις στις οποίες εξασκούνται οι καταρτιζόμενοί μας είναι υγιείς και κερδοφόρες. Σκοπός μας είναι να μετατρέψουμε την πρακτική άσκηση σε θέση εργασίας!

Έχετε περισσότερες ερωτήσεις;

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Θεσσαλονίκης 1,
Κατερίνη 60 100

Σπουδές ως Τυροκόμος

«Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκόμος» είναι ο επαγγελματίας που ασχολείται σε όλη την αλυσίδα μεταποίησης και τυποποίησης του γάλακτος, από τη φάση της παραλαβής του στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας μέχρι και την παράδοση του τελικού προϊόντος στις αποθήκες. Στον κύκλο των καθηκόντων του επιγραμματικά μπορούν να ενταχθούν:

 1. Η παραλαβή και αποθήκευση της πρώτης ύλης.
 2. Η διεξαγωγή εξειδικευμένων φυσικών ή βιομηχανικών διεργασιών, όπως ανάμειξη, ψύξη, παστερίωση, αποστείρωση, ομογενοποίηση, απαέρωση, διήθηση, συμπύκνωση, ξήρανση, επώαση, πήξη, ωρίμαση, τεμαχισμός, μάλαξη, αποστράγγιση, κροκίδωση κ.λπ.
 3. Η συσκευασία του τελικού προϊόντος.
 4. Ορισμένοι βασικοί έλεγχοι ποιότητας α΄ υλών, ενδιαμέσων και τελικών προϊόντων.
 5. Η καταγραφή, συλλογή και επεξεργασία δεδομένων παραγωγής και ποιότητας. Η εφαρμογή μεθόδων ιχνηλασιμότητας.
 6. Οι καθαρισμοί, εξυγιάνσεις και ρυθμίσεις του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού.

Πως να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας?

Εκδλώστε το ενδιαφέρον σας χωρίς καμία δέσμευση! Επιλέξτε τον τομέα των Σπουδών που σας ενδιαφέρει, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και γράψτε αν θέλετε και κάποιο μήνυμα.

Αφού στείλετε την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος σας, εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας βοηθήσουμε σε τυχόν απορίες και να πραγματοποιήσετε μετά την εγγραφή σας στις σπουδές που επιλέξατε.

Μετά την επικοινωνία μας και την τελική σας απόφαση θα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τις σπουδές σας στο Ι.Ε.Κ Λυδία! Έρχεσαι μαθητής… Φεύγεις επαγγελματίας!!

φορμα

Είστε έτοιμοι να κάνετε το επόμενο βήμα της μελλοντικής σας καριέρα;