Σεμινάριο Αγιογραφίας

Αγιογραφία

Με τον όρο αγιογραφία εννοούμε την τέχνη της απεικόνισης αγίων προσώπων η σκηνών επιλεγμένων  από τη θρησκευτική ζωή. Τα θέματα τους περιστρέφονται γύρω από τους βίους και τα θαύματα αυτών των προσώπων ενώ για τον Ορθόδοξο χριστιανισμό κυρίως, αποτελεί το βασικότερο σύμβολο της πίστεως μετά το σταυρό. Φανταστείτε μία εκκλησία δίχως εικόνες και τοιχογραφίες! Η δύναμη της εικόνας είναι μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς την προσωπική επαφή που δημιουργείται μ΄αυτό τον τρόπο μεταξύ του πιστού και του εικονιζόμενου Αγίου. Το Θείο ενσαρκώνεται, αποκτά μορφή και γίνεται μέσο βαθύτερης και ανώτερης επικοινωνίας.

Κόστος παρακολούθησης: 50€/μήνα

Η Τέχνη της Αγιογραφίας

Η τέχνης της ανάγεται στην περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας από τον 4ο αιώνα με την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης έως και την άλωσή της το 1453 από τους Τούρκους. Η βυζαντινή τέχνη χωρίζεται σε 3 περιόδους(παλαιοχριστιανική, μέση και ύστερη) με την κάθε μία να ξεχωρίζει για τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά τόσο σε επίπεδο αρχιτεκτονικής όσο και ζωγραφικής.

Τα τμήματα αγιογραφίας του ΙΕΚ –ΚΕΚ ΛΥΔΙΑ απευθύνονται σε όλους όσους ενδιαφέρονται να μυηθούν στα μυστικά της αγιογραφικής τέχνης, ανεξαρτήτως ηλικίας και εκπαιδευτικού επιπέδου. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν θεωρητικό κομμάτι(θεολογία εικόνας: απεικόνιση και συμβολισμός) και πρακτικό( ελεύθερο σχέδιο, επαφή με ακρυλικά χρώματα και χρήση αυτών, φορητή εικόνα και τοιχογραφία).Σκοπός μας δεν είναι απλά η χαρά  που προσφέρει η δημιουργία του ΄εκφράζεσθαι΄ μέσα από την αγιογραφία αλλά και η αποκόμιση στοιχείων θεολογικής και πνευματικής φύσεως.