fbpx
Ι.Ι.Ε.Κ. | Κ.Ε.Κ | Κ.Δ.Α.Π
Ανακοινώνουμε την Έναρξη Τμημάτων Γραφής και Ανάγνωσης Braille!!
Έναρξη μαθημάτων : 03/10/2022
Δηλώστε το Ενδιαφέρον σας!👇
Συνολικό Κόστος : 260€
Με Πιστοποίηση
❗️Τα δίδακτρα θα πρέπει να καταβληθούν αυστηρά και αποκλειστικά το διάστημα από Δευτέρα 12/09/2022 έως Παρασκευή 23/09/2022 (όχι πριν την έναρξη ή λήξη αυτής)
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας!
«Ο τυφλός που κράτησε για πάντα τα μάτια του ανοιχτά»: Στις, 6 Ιανουαρίου 1852, πεθαίνει ο Γάλλος εκπαιδευτικός Λουί Μπράιγ. Ένα ατύχημα στο εργαστήρι του πατέρα του, τον άφησε τυφλό σε ηλικία τεσσάρων ετών. Αν και τραυματίστηκε μόνο στο ένα μάτι, το πληγωμένο βλέφαρο μολύνθηκε, με αποτέλεσμα ο Μπράιγ να τυφλωθεί εντελώς.
Επτά χρόνια αργότερα συνάντησε έναν λοχαγό που είχε αναρωτηθεί το εξής: Πώς ένας στρατιώτης στο μέτωπο θα καταφέρει να διαβάσει ένα μήνυμα μέσα στη νύχτα; Αυτή ήταν η αφορμή για να δημιουργήσει τη «γραφή στο σκοτάδι», έναν κώδικα από ανάγλυφες κουκκίδες πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί. Κάποια στιγμή παρουσίασε την ιδέα του στους τυφλούς.
Ο Μπράιγ ανέπτυξε μια απλοποιημένη παραλλαγή, από το μέχρι τότε δύσκολο σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν οι τυφλοί. Χρειάστηκαν περίπου πέντε χρόνια αλλά στο τέλος κατάφερε να δημιουργήσει ένα καινούριο ειδικό αλφάβητο για τυφλούς. Ήταν μόλις 15 χρόνων όταν ολοκλήρωσε το σύστημά του για να γράφουν οι τυφλοί.
Έτσι αποκαλύφθηκε ένας καινούργιος κόσμος στους ανθρώπους χωρίς όραση, που κατάφεραν να σπουδάσουν, να αποκτήσουν μόρφωση και να γκρεμίσουν το αόρατο τοίχος που τους κρατούσε μακριά από τη λογοτεχνία, την ποίηση και την συγγραφή.
O Μπράιγ πέθανε από φυματίωση το 1852, σε ηλικία 43 χρονών. Μέχρι σήμερα, το «σύστημα Μπράιγ» έχει προσαρμοστεί σχεδόν σε όλες τις γλώσσες και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο.